Ukrajina měla zatím štěstí. V Charkově, Lvově, Doněcku a Kyjevě odehrají své zápasy skupina B (Nizozemsko, Dánsko, Portugalsko, Německo) a D (Ukrajina, Francie, Švédsko, Anglie), takže na nezajímavost zápasů si nikdo nemůže stěžovat. Co se ale najednou paradoxně jeví jako problém, je nezájem zahraničních fanoušků o zápasy svých týmů. Nejhorší situace je v Portugalsku, kde z vyčleněných lístků pro místní fanoušky bylo rozebráno jen něco okolo 20 %, dokonce ani zavilí angličtí fanoušci se na Ukrajinu zatím nehrnou a i tam je pořád možné lístky sehnat.

A na vině není jen ekonomická krize. Ukrajinské představy o životní úrovni Evropanů jsou pravděpodobně těžce mimo realitu, soudě alespoň podle nastavení cen na ubytování po dobu konání šampionátu, které se někteří nebojí označit za zlodějské. Například v Kyjevě na den zápasu se cena pokoje v hotelu Ibis zvedla jedenáctinásobně, ze 49 na 550 liber (zhruba 15 tisíc korun) za noc. V Doněcku byly k mání pokoje i za 1000 liber (takřka 30 000 korun, termín utkání Francie–Anglie) a zhruba 50 km od Doněcku bylo možné najít ubytování za 240 liber (7000 korun). Na šampionátu se prostě snaží vydělat kdekdo a zákonitě s velkou akcí přichází zdražení. Když se ale podíváme třeba na Londýn, navýšit cenu třeba jen třikrát je považováno téměř za zločin.

Situace se ještě komplikuje nedostatkem vyhovujícího ubytování, nabídka v takzvané střední třídě je velmi omezená. V Charkově navíc napočítali jen asi 40 hotelů a nemusím dodávat, že všechny už jsou samozřejmě beznadějně obsazeny. Ani v Kyjevě volné hotelové pokoje téměř nenajdete. Čtyř- a pětihvězdičkové hotely byly zamluveny pro delegace UEFA, a jestliže v nich zůstala volná místa, jejich cena začíná na 1000 dolarech za noc. (19 tisíc korun).

EURO 2012

Jak se Ukrajina připravuje na fotbalové mistrovství Evropy? Jak Euro prožívají sami Ukrajinci? Zajímavosti i rady fotbalovým fanouškům najdete v příštích týdnech na tomto blogu na iHNED.cz.

 Fanoušci mohou ušetřit, když se rozhodnou bydlet na koleji nebo ve stanovém městečku. Ani jedna z možností nebude žádný luxus, i když podle ceny byste řekli, že budete bydlet minimálně ve stanu po Kaddáfím. Takzvaný Kiev Football Fans Camp, který organizuje stanové městečko (ano, bude tam prý i bufet) nabízí „nekuřácký pokoj“ (sic!) za 612 dolarů za týden (necelých 12 tisíc korun). Sice bez internetu a k nejbližšímu metru je to 2,5 km a ke stadionu kilometrů hned 15, ale v porovnání s ostatními variantami jde opravdu o unikátní nabídku a dalo by se říci, že za hubičku.
 
Ukrajinci doufají, že díky fotbalovému svátku k zemi přitáhnou pozornost a oživí turistický ruch. Bohužel jejich snaha turisty „podojit“ je krátkozraká, ale ne nečekaná. Pocit, že nechtějí, abyste se vrátili, máte například i po návštěvě jakéhokoli obchodu. Nejlepší je prostě moc neotravovat a hodně utratit.

Přesto musím říct, že Ukrajinci jsou (mimo obchody) velmi příjemní a bez ohledu na možné nepříjemnosti Ukrajinu stojí za to navštívit. Za pár let z ní může být třeba úplně normální nudná země. Teď už jen můžeme doufat, že se nám v červnu naskytne i legitimní fotbalový důvod. Finále se totiž hraje v Kyjevě.

A ještě rada na závěr. Pokud se na Ukrajinu vypravíte, snažte se hledat spíše ubytování v soukromí a smlouvejte o ceně.