Prioritou ukrajinské zahraniční politiky je evropská integrace. 

Janukovyč si myslí, že vztahy s EU nebyly nikdy předvídatelnější, než za posledního jeden a půl roku. Evropská unie se ale v Ukrajině nikdy nevyznala a teď to vypadá, že už vůbec nechápe, co se děje.

Evropská unie mnohokrát vyjádřila nesouhlas s procesem Tymošenková, respektive s politizací justice, a Ukrajinu na důsledky takového chování upozorňovala. Tymošenková dostala 7 let.

Evropská unie navrhla několik možných řešení tohoto problému (dekriminalizace např.), kdy si ještě Janukovyč mohl zachovat tvář. Ukrajinský prezident to odkýval. Neudělal pro to ale vůbec nic. Po další vlně protestů Tymošenkovou „zatkli“ přímo v její cele podruhé.

Tymošenková si stěžuje na špatný zdravotní stav, velké bolesti a několikrát prý dokonce ztratila vědomí. Oficiálně jí nic není, výsledky rozboru krve jsou v pořádku. Omdlévat je normální a Hanna Herman jí poradila, aby vězení brala s větším klidem. „Vězení není žádný Baden-Baden“.

Pro Evropskou unii by propuštění Tymošenkové bylo velmi vítanou věcí. Podle Strany regionů by to zpochybnilo demokratičnost současné vlády.

Na prosincovém summitu EU odmítla asociační dohodu s Ukrajinou byť jen parafovat. Ukrajinská vláda i prezident summit označili za úspěch.

Znovu opakuji. Prioritou ukrajinské zahraniční politiky je evropská integrace.