Ukrajinská kuchyně je neošizená, nešetří se ani na porcích. Aperitiv (často vodka), zakusky (studené nebo teplé předkrmy, ukrajinské a ruské tajemství, jak se neopít- o nakládanou zeleninu a houby, kaviár- na Ukrajině hlavně  ten oranžový z lososovitých ryb, různě upravené ryby, často sušené, saláty), polévku, salát, hlavní jídlo a zákusek ,to vše  průběžně zalévané vínem, pivem nebo kvasem(vykvašený chléb ,obiloviny a ovoce), zvládnou jen ti nejodolnější. 

Brambory, maso, ryby, pohanka, jáhly, sálo(slanina, která má ve Lvově dokonce své muzeum), červená řepa, zelenina (často kvašená), houby, ovoce, smetana. To jsou základní suroviny ukrajinské kuchyně. Ukrajinci z nich připravují boršč, varenyky (větší těstovinové taštičky plněné vším možným –mletým  masem, bramborami , zelím, houbami , brynzou,  ovocem) se smetanou,  pelmeně (menší plněné taštičky), deruny (brmaboráčky se smetanou, někdy plněné tvarohem), holubci (zelný list plněný mletým masem a rýži), šašlik (špíz) , zrázy (bramborová kapsa s mletým masem a smetanovou omáčkou),bliny (slané lívanečky), pirožky, různé saláty z řepy, mrkve, zelí i mořských řas.

Jako dezert si můžete dát mlynci (palačinky),  syrnyky (smažené tvarohové placičky) ,medovník nebo černoslyv (sušené švestky naložené ve víně a medu). Všechno, jak jinak, než se smetanou.

Ukrajinci jsou jednou z největších menšin u nás, nicméně moc příležitostí k ochutnání ukrajinské kuchyně nenajdete. V Praze vyzkoušejte restauraci Dnister (na Palackého náměstí). Když budete mít štěstí, tak si i zazpíváte a zatancujete. Mimo Prahu najdete ještě restauraci „Tryzub“ v Brně nebo „U Kolji“ v Litomyšli. Ukrajinská kuchyně se ale nijak zásadně neliší od kuchyně ruské, proto můžete zajít i do některé z ruských restaurací. Zážitek to bude určitě. Pokud ne gastronomický, tak určitě kulturní v podobě kýčovitého interiéru a ruskojazyčného popu.

Na závěr pár rad. Nepřehánějte to s počtem chodů, nenechte se nalákat na „salo v šokoládě“ ani na samohonku ( pálenka, postup výroby ale  nejasný). Riskujete. 

 


Blogeři IHNED.cz žijící ve světě píší o tamních kuchyních a restauracích:

Nizozemský blog Marie Molee: Hospoda, kde se princezna setkala s moudrým profesorem

Jana Suchomelová z Paraguaje: Život není hořký, bohužel

Kateřina Stašková z Norska: Pije jako Nor

Viktor Hollmann: Hospody a alkohol v Koreji