9/11. Obyčejné datum, které změnilo svět a které se stalo symbolem. Každý mu rozumí, každý ale po svém. A protože všechny otázky nejsou zatím uspokojivě zodpovězeny, vzniká prostor pro různé spekulace. A to je přesně to, co mají Ukrajinci rádi. Nechce se jim věřit, že by pár muslimských mladíku dokázalo provést tak náročnou operaci. Ozbrojeni projít letištní kontrolou, unést čtyři letadla a za zhruba hodinu je navést na symboly Spojených států a vlastně celé západní civilizace. Podle jednoho z průzkumů světového veřejného mínění (zde, z roku 2008) jen 42% Ukrajinců věří, že za útoky stojí Al Kajda (v Rusku překvapivě 57%), 15% si myslí, že USA (i Rusko) a 39% neví.

Od tragédie bylo publikováno několik tisíc knih a desetitisíce článků s různými verzemi a většina z nich byla přeložena do ruštiny a ukrajinštiny, různé konspirační teorie se těší v ukrajinské společnosti celkem vysoké popularitě a vlastně se není čemu divit. Jedním z dědictví reálného socialismu je totiž instinkt nevěřit ničemu oficiálnímu a nenechat se obelhat propagandou. Stejně tak je tomu s Oranžovou revolucí. Ta také podle některých (mimo jiné i podle prezidenta Janukovyče) nebyla protestním hnutím mas, ale akcí organizovanou Američany. Stále přítomná sovětská paranoia velí - za vším hledej „rozvědčika“ nebo ruku imperátora.

O tom svědčí i to, že se v den desátého výročí 9/11 nebudou konat žádné velké připomínkové akce, zato se bude vysílat ruský konspirační film Olega Soldatěnka "Tragedie 9/11". Ve stejný den se navíc uskuteční finále Miss Ukrajina. V hlavním městě se tedy budou na podiu promenovat nejkrásnější dívky Ukrajiny. Show se stane místem setkání nejvlivnějších ukrajinské elity a potřebného lesku ji dodají členové poroty jako například protřelá společenská prominentka Paris Hilton nebo boxer Volodymyr Kličko. Jinými slovy - dokonalý cíl. A to v době, kdy se USA bojí opakovaných teroristických útoků. Na Ukrajině si z toho naopak hlavu nikdo nedělá, což velmi dobře reflektuje současné postavení země ve světě. Ukrajina se necítí součástí Západu a jeho kultury a zákonitě se proto necítí ohrožená. Ukrajina je pořád daleko více zaměřená dovnitř, na své vlastní problémy. Ve svém projevu Nicolas Sarkozy řekl, že si teroristé vybrali New York, ale terčem mohla být i Paříž. Nikdo ale neuvažuje o tom, že by jím mohl být Kyjev.