Totální právní nihilismus. Jinak asi to, co se v současné době na Ukrajině děje, nazvat nelze. Ústavní soud Ukrajiny prohlásil zákon z roku 2004, vnášející změny do Ústavy Ukrajiny, respektive proceduru, kterou byl schválen, za odporující ústavě a zákon zrušil. Ústavní změny, omezující moc prezidenta na úkor parlamentu, vstoupily na Ukrajině v platnost 1.1.2006. Jejich zrušením se země navrátila ke stavu z roku 1996, kdy byla pod tlakem tehdejšího prezidenta Leonida Kučmy schválena první ukrajinská postsovětská ústava a Ukrajina se stala prezidentsko-parlamentní republikou.

 Autorem návrhu na zrušení zákona je skupina 252 poslanců vládní koalice a zdaleka nešlo o první pokus dosáhnout změn v ústavě. Nejdříve vládní Strana regionů navrhovala provést celonárodní referendum. Z toho nakonec nic nebylo. Následně se vládní koalice pokusila získat ústavní většinu (300 poslanců) „nákupem“ opozičních poslanců. Nepovedlo se, číslo se zastavilo na 252. Do třetice se pokusili zrušit reformu z roku 2004 s pomocí ústavního soudu. A úspěšně. Poslancům vládní koalice, která nedisponuje ústavní většinou a nemá tak sílu vychýlit systém znovu ve prospěch prezidenta, se tak podařilo obejít parlament a změny si vynutit.

Je pravdou, že už v roce 2005 se k ústavní reformě a jejímu schvalování negativně vyjádřilo Parlamentní shromáždění Rady Evropy i Benátská komise (Evropská komise pro demokracii prostřednictvím práva). Změny, které si vynutila situace, a které byly přijaty pod tlakem okolností v době Oranžové revoluce s cílem zmírnit napětí mezi prezidentskými kandidáty, ani podle nich nebyly přijaty v souladu s procedurou danou ústavou.

To bez pochyby nebyly a autoři návrhu se na jejich závěry samozřejmě odvolávají. Nepodezírejme je ale z bohulibé snahy očistit ukrajinský ústavní systém. Do doby, než byl Janukovyč zvolen prezidentem totiž neústavnost změn z roku 2004 nikoho netrápila.

Jeden z ukrajinských poslanců utrousil, že kdyby byl zítra Janukovyč prohlášen Ústavním soudem za cara, nedivil by se tomu. A já jenom trochu.